ЗДО № 2 "Подоляночка"

Пт, 19.04.2024, 22:43

Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Реєстрація | Вхід

Головна » 2018 » Грудень » 26 » Дитячі страхи
14:29
Дитячі страхи

Дитячі страхи та методи їх подолання

  У віці близько 3 років у дітей не рідко з'являється страх темряви. Хоч мама і розповіла малюкові тридцять три казки, він відмовляється відпускати її. Плаче, просить залишити двері відкритими або ж скаржиться, що «в кутку сидить вовк». Іноді такі страхи підкрадаються до дитини не перед сном, а серед ночі: малюк прокидається від жахливого сну, довго не може перестати плакати. Потім залазить в ліжко батьків, і вже до ранку відмовляється полишати його. Після серії неприємних снів дитина може боятися засинати: раптом поганий сон насниться знову?

Такі лякливі образи снів переміщаються ще й до кімнати: дитина починає скаржитися на них перед засинанням. Згодом, ті ж неприємні видіння приходять до неї й у сні. Якщо обережно розпитати малюка, про що був поганий сон, дитина зазвичай в одній-двох фразах описує картину фізичної загрози: «Приходив вовк і кусав мене за п'ятки». У трирічних малюків страхітливий образ вовка зустрічається найчастіше. Він символізує агресію, небезпеку, біль і дитячу незахищеність від усього цього.

Вік трьох років – класичний період дитячих страхів, і в невеликих кількостях таку поведінку можна вважати цілком нормальною. Дитина весь цей час невтомно вивчає навколишній світ, займається тим, що навчається його передбачати. Вранці буває сніданок, а вечеря – ввечері; з неба зазвичай ллється дощ, а сік – з пляшки; у тата низький голос, у мами – високий. Одночасно з цим малюк накопичує знання про те, що в світі існує чимало небезпек. Він вже досить тямущий, щоб сприймати батьківські пояснення серйозно, і перелік можливих неприємностей у голові дитини досить довгий: вогонь може обпекти, собаки можуть покусати, машина може задавити, з незнайомим дядьком нікуди ходити не можна. Він приходить до відкриття: є речі, які передбачати неможливо. Наприклад темрява може приховувати предмети, і фантазія пропонує дитині всі образи по черзі зі списку відомих йому небезпек. І вовк – це збірний образ поганого, а темрява – антураж, що найбільш часто зустрічається при виникненні вікових страхів. Опрацювання і засвоєння всієї цієї інформації потребує часу, і у трирічної дитини кількість переходить у якість поступово: вона вже досить багато знає про те, що буває, але не завжди вміє сама заспокоїтися, думаючи про це.

Якщо вам здається що дитина надмірно ляклива, зациклена на поганих образах, часто говорить про це, допоможіть їй опрацювати тему небезпеки. Малюйте разом з малям на тему «що буває», з детальним обговоренням способів порятунку. Грайте в пожежну та пожежників, «швидку допомогу» і лікарів, землетруси і рятувальників. У процесі ігор докладно і конструктивно розповідайте, які заходи допоможуть врятувати людей і надати їм допомогу, відповідайте на всі запитання. Фінал у ігор завжди має бути позитивний . Також відмінно знімає вечірню тривогу звичайна гра в піжмурки.

Ставтесь до вечірніх примх дитини більш терпеливо: продовжте ритуал вкладання, залиште нічник увімкненим. І ні в якому разі не проганяйте малюка, якщо він прийшов до вас вночі.

 

 

Переглядів: 411 | Додав: slavutadnz2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Меню сайту

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 5

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Корисні посилання
uCoz